Wat maakt biologische zaadjes anders? Alles wat je moet weten
Daar waar je tuin bloeit zonder schadelijke chemicaliën, waarin je planten sterker en gezonder zijn, én waar je een steentje bijdraagt aan een duurzamer milieu! Dit is de realiteit van biologische teelt. Niet gek dan ook dat biologische zaden snel terrein winnen en de norm zijn voor bewuste tuiniers en boeren. Maar wat maakt deze zaadjes eigenlijk anders dan de conventionele varianten?
Wat zijn biologische zaden?
Biologische zaden kopen doe je omdat je planten wil kweken zonder de tussenkomst van synthetische producten. Zonder herbiciden of kunstmest. Ze worden op een natuurlijke manier geteeld, want dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de bodem en uiteindelijk de plant zelf! Het is algemeen bekend dat biologische zaden veel beter bijdragen aan de biodiversiteit en een gezonder ecosysteem in vergelijking met conventionele, industriële zaadjes.
Waarom kiezen voor biologische zaden?
Bovendien kies je biologische zaden omdat ze in veel gevallen robuuster en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.
Dat komt omdat ze van nature geselecteerd zijn om te overleven zonder chemische hulp. Zo groei je sterkere en gezondere planten in je tuin, op het balkon of op je boerderij.
Minder afhankelijkheid van chemische middelen betekent ook dat de bodem en het water veel minder snel vervuilen. Natuurlijk is het ook voor je gezondheid, want met biologisch blijft je voedsel vrij van potentieel schadelijke stoffen!
Het verschil met conventionele zaden
Dus wat zijn conventionele zaden precies? Allereerst worden ze vaak behandeld met chemische stoffen. Dit wordt gedaan om hun groei te bevorderen en kunstmatige en kostenbesparende bescherming te geven tegen plagen en ziekten.
En hoewel dit op korte termijn effectief kan zijn, is de kans groot dat er op de lange termijn negatieve gevolgen zijn op het gebied van onder meer bodemgezondheid en biodiversiteit.
Hoe herken je biologische zaden?
Bij het kopen van natuurlijke kruidenzaadjes is het handig dat je weet hoe je biologische varianten kunt herkennen. Het makkelijkste is te kijken naar certificeringen, zoals het EU-biologisch keurmerk of andere betrouwbare labels die navolgbaar zijn en aangeven dat de zaden volgens biologische normen zijn geteeld. Zo kun je er zeer zeker van zijn dat de zaadjes vrij zijn van synthetische chemicaliën en genetische modificaties!